Direktlänk till inlägg 29 maj 2010

Historielektion!

Av Alexander Sjöstrand - 29 maj 2010 09:57

Det är dags för dagens "Detta borde du veta". Vi ska prata om Gustav Vasa!


Ok, häng med.


Gustav Vasa föddes i Sverige någon gång för längesen. Under sin uppväxt blev han kallad dumma namn av danskarna, norrmän och svenskar(aka kallad Kalmarunionen) i klassen. Under denna tid var  mobbarna starkare än Vasa vilket gav dom en fördel. Vasa blev ledsen och lovade sig själv att någon gång hämnas. Han försökte ringa den Grekiska guden Nemesis, men hon svarade inte. Det var synd för hon är expert på hur man hämnas.


Iaf, åren gick och Vasa blev lillgammal. Hans hat mot danskarna, norrmännen och svenskarna(kalmarunionen) fanns kvar(mobbning sätter sig ni vet) och han var fast övertygad om att få ut dessa ur Sverige (speciellt danskarna eftersom de var bättre på fotboll).


Vasa visste för att slå ner dessa var han tvungen att vara störst i Sverige, det vill säga kung.  Gustav Vasa hade hört att det fanns människor som också blivit mobbade bodde i nordvästra Sverige. Så han stack dit på skidor och försökte värva vänner för att slå sig samman. Men till sin förskräckelse hade inte dessa tid. Det var ju ändå torsdag och det betyder Greys Anatomy på burken. Vasa fick åka vidare och han fundera faktiskt på att bli norsk. Han var påväg till Norge. Det var under denna tiden som Vasa söp sig full en kväll och däckade i en hövagn och fick ett spett i benet. Som tur var tog Greys anatomy slut och de som tidigare inte hade tid hade nu tid. De for efter i fullfart på skidor. Som tur var åkte Vasa i samma spår som Vasaloppet går idag, så de hade inta problem med att hitta honom. Vasa var ungefär lika bra åkare som jag är på skidor.


Nu hade vasa bildat ett gäng som var starka nog att kicka ass ur deras mobbare. Gänget kallade sig själv "West side" eftersom de bildades i västra Sverige. De andra gänget, alltså mobbarna, kallade sig "east side" eftersom kalmar låg österut.


Som sagt, Vasa och hans polare spöade skiten ur mobbarna och Vasa blev Kung. Hans första åtgärd som kung var att uppfinna Knäckebrödet. Det är därför fabriken som gör knäckebröd idag heter Wasa.  Som tack från Svenska folket för att de räddat dom från mobbarna, byggde de en båt. Tyvärr var de inte så bra båtbyggare. De byggde masterna alldeles för höga så båten sjönk nästan direkt efter den sjösatts.


  

Mobbad, utstött, skägg. Gustav hade det inte lätt. Ändå lyckades han bli kung! Det ni.


Nu vet du lite mer om svensk historia. Hoppas du tar till dig och hänger med på nästa historialektion.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alexander Sjöstrand - 17 februari 2014 15:46

Nu är det bara en vecka kvar på både semester och OS(   ). Dock har vi mycket roligt att se fram mot nu under veckan och självklar skall vi sända detta. Nu i helgen så var det dåligt med LIve men eftersom Ullareds bredband är byggt på djurhud var säd...

Av Alexander Sjöstrand - 11 februari 2014 20:18

Vilken OS-dag det har varit. Fullt med fantastiska svenska insatser. Curling, hockey, och framför allt skidor. Vilken galen final vi fick se idag. Det firades såklart. Dock har jag väldigt svårt för korkarna.    Imorgon är det äntligen dags! H...

Av Alexander Sjöstrand - 9 februari 2014 16:50

Såhär såg det ut när vi firade silver i helgen. kallas silver var dessutom i vår direktsändning! Tittar du nästa gång vi sänder?   kallas Silver firas med Fransk silverbrutt     Hellners silver firas tidigt en söndag   Tyvärr har ...

Presentation


Alx är en helt vanlig kille med vardagliga problem. Följ hans...eskapader!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill du ser mer i Alx Blogg?
 Mer inlägg!
 Naket!
 Tuborg!
 Vad hände med podcasten?

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25
26
27 28 29 30
31
<<<
Maj 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Facebook


Ovido - Quiz & Flashcards