Direktlänk till inlägg 14 juni 2010

Historielektion

Av Alexander Sjöstrand - 14 juni 2010 13:44

Sätt er ner alla barn, det är dags för ytterliggare en historielektion!

Förra gången pratade vi om Gustav Vasa. Idag skall vi hoppa ett steg bakåt i tiden ytterligare och prata om vikingarna!

Vikingarna härjade mellan år (ca)800 till 1100. De var Nordens egna sjörövare. Men istället för papegojer och kanoner som deras kollegor i västindien använde, hade vikingarna bara råd med kohjälmar och träpåkar. Detta var pga att under denna tid var facket inte lika starkt som det är idag.

Vardagen för en viking var inte att leka med! Morgonbestyr såsom mörda oxar och dricka mjöd var vanligt. På förmiddagarna planerades vilka byar som skulle skövlas och vilken taktik som skulle användas. Sedan när det var bestämt bokade man ett skepp och man tog lunch.

På eftermiddagen genomfördes skövlingen. Det innebar at ta allt av värde, sno med sig de snygga brudarna på axeln samt tända eld på allt som kan brinna(inte hundar eftersom vikingarna var grymt rädda om att bevara naturen. De var dåtidens miljöpartister. In fact så var vikingarna de första som planterade varg i Sverige)

Har du funderat på varför Sverige har så snygga brudar när inte resten av världen har det? Just för att de snodde med sig de hem. Det förklarar varför vikingarna aldrig åkte till England, eftersom  det aldrig har existerat en snygg brud därifrån och så är det än idag faktiskt.

På kvällarna i vikingabyn så hölls det tillställningar för att fira bytet. Lekar som "Gissa vem som bär pesten" och "Fånga hönan" var populära under denna tid. Just "fånga hönan" är föregångaren till "Under hökens vingar kom" som barnen idag leker friskt.

När vikingabarnen hade lekt färdig så kunde de vuxna vikingarna äntligen börja ha tid för sig själva. Vikingarna kollade på de nya tv-apparaterna och datorerna som de fått med sig som byte. Hade de tur kunde det också finnas en och en annan film som de kunde kolla på. Populäraste filmerna under denna tid var "Viking Wars" och "Borta med vikingarna".

De flesta vikingar var nöjda med hur de levde, men det fanns tyvärr  mobbade vikingar. En av dessa hetter eriksson och han flydde från Norden för att hitta nya vänner västerut. Han kom till Amerika(Före columbus) där han blev polare med en massa indianer. Han bäste indianpolare hette Sony och tillsammans skapade de den första mobiltelefonen.

Nu kan du lite mer om vikingar. Kom ihåg barn, be cool stay in school. Jag gjorde det och se hur mycket jag kan. 

 

Vikingar som jagar hönor

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alexander Sjöstrand - 17 februari 2014 15:46

Nu är det bara en vecka kvar på både semester och OS(   ). Dock har vi mycket roligt att se fram mot nu under veckan och självklar skall vi sända detta. Nu i helgen så var det dåligt med LIve men eftersom Ullareds bredband är byggt på djurhud var säd...

Av Alexander Sjöstrand - 11 februari 2014 20:18

Vilken OS-dag det har varit. Fullt med fantastiska svenska insatser. Curling, hockey, och framför allt skidor. Vilken galen final vi fick se idag. Det firades såklart. Dock har jag väldigt svårt för korkarna.    Imorgon är det äntligen dags! H...

Av Alexander Sjöstrand - 9 februari 2014 16:50

Såhär såg det ut när vi firade silver i helgen. kallas silver var dessutom i vår direktsändning! Tittar du nästa gång vi sänder?   kallas Silver firas med Fransk silverbrutt     Hellners silver firas tidigt en söndag   Tyvärr har ...

Presentation


Alx är en helt vanlig kille med vardagliga problem. Följ hans...eskapader!

Fråga mig

0 besvarade frågor

Omröstning

Vad vill du ser mer i Alx Blogg?
 Mer inlägg!
 Naket!
 Tuborg!
 Vad hände med podcasten?

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12 13
14 15
16
17 18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Facebook


Ovido - Quiz & Flashcards